Valet 5 dagar kvar







Nu ska jag försöka förklara det jag har snappat upp inför valet i USA. Anledningen att jag tar upp det i bloggen som mest handlar om mode och outfits är just den ekonomiska krisen som kommer att på verka valets utkast. I den ekonomiska krisen eller lågkonjukturen som det så fint kallas har USA mycket att påverka. Att vi befinner oss i en lågkonjukturen gör också att vi väljer att håll på pengarna, det påverkar ju vår shopping.

Vem skulle jag då rösta på Obama eller McCain? Barack Obama stödjer demokraterna och John Mcain republikanerna. Obama är 47 medan MaCain är 72 år.  Vem representerar folket mer?!


Obama röstade mot Irakkriget och vill dra tillbaka trupperna så fort som möjligt, McCain röstade för kriget och han stödjer den militära upptrappningen i Irak.  Jag kommer själv från ett krig och jag vet att människor får lida för det, det har aldrig varit bra med krig om man ser till historia.


Sjukvårdsföräkringen i USA är ju väldigt annorlunda från den svenska. Blir man sjuk i USA kan det i slutändan bli väldigt dyrt. Obama främjar subventionerad privat sjukförsäkring för alla medborgare och anser att det ska vara obligatoriskt för barn. McCain är helt emot och han förespråkar konkurrens för att sänka kostnaderna. Visst med min bakgrung som nationalekonom har ju McCain helt rätt konurrens är det enda effektiva medlet för att sänka kostnaderna för medborgarna, men ska sjukvård också vara något som man ska göra pengar på?!


Vad vill de göra åt finanskrisen då? Obama vill att de 700 miljarder dollar som ingick i krispaketet kommer tillbaka. Vill satsa pengar på nya infrastrukturjobb. McCain vill åt andra sidan sänka energikostnaderna genom att öppna upp landets oljereserv. Vilka räknas som landets?! Även de i Irak och resten av Mellanöstern eller? Har också föreslagit att sänka bolån och erbjuda bättre ränta.


Vad gäller brott så stödjer Obama dödsstraff för de allra grövsta brotten. Han anser att rättsystemet kan vara orättvist och vill minska vapeninnehavet. McCain är för dödsstraff och hårdare straff, han vill inte ha ngn ändring i dagen vapenlagar.


Invandringsfrågan då?! Obama stödjer gästarbetare, vill bötfälla illegala invandrare men tycker därefter att de ska få möjlighet att bli legala. Vill ha staket mot Mexiko. Han stödjer gästarbete som innebär att lönerna kommer att sjunka, fler vill jobba bidrar direkt till att den som vill ha minst betalt får jobbet. McCain vill stärka skyddet längs gränserna, han vill också att illegala invandrare ska kunna bli legala. Också han vill ha staket mot Mexiko.




Skrivet av Styliah Lady 2008-10-30 kl 10:05

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0